Waarom Verzachten?


VERZACHTEN
sleutel om dicht bij jezelf te komen

We zien steeds meer mensen waarbij “een tandje bij steken” niet meer werkt. Ontspannen en slapen zijn een probleem. Emoties als boosheid, verdriet of angst domineren de gedachten. En klachten zoals innerlijke leegte, uitputting, burn-out of borstkanker zijn ondertussen geen uitzondering meer.

‘Ik moet, ik zou moeten’ Hoe vaak zeg je dat niet tegen jezelf? De manier waarop we ons toespreken of met onszelf omgaan is vaak ronduit hard en streng. Want als je je hele to do lijst wil afwerken en wil passen in onze maatschappij, kan je niet anders dan vooral in je hoofd leven, hard worden en….je hart sluiten. Het is een manier van overleven. Hééél begrijpelijk. Op zich niet zo erg als er tussenin voldoende rust zou zijn om terug tot jezelf te komen. Helaas wringt daar nu juist het schoentje. Het evenwicht is zoek. En zelfs al zouden we het willen, we weten de weg niet meer.

Blijkt dat verzachten enorm helpt om dichter bij jezelf te komen en innerlijk geluk te ervaren. Het is de sleutel. Je kan beter voelen wat je nodig hebt, wat je oplaadt, wat niet meer bij je past of wat je blij maakt. Hierdoor hoeft je lichaam niet de hele tijd in alarm te gaan met pijnen en kwalen. Maar je wordt vooral milder en liefdevoller

Het kan zo voedend zijn om je even te laten meenemen in die ander kant: het vertragen, het verzachten, om zo te voelen wat een fijn mens je bent! Als het goed gaat met jou, ben je een baken van licht voor je omgeving.

In elke situatie waarin je hardheid tegen komt, in je omgeving of in jezelf, wees welkom om je te komen laven aan zachtheid in woord, in visie, in aanraking.

Mag het wat vriendelijker, wat milder of met wat meer medeleven?


ZELFZORG

Zelfzorg kan dan komen van binnen uit. Wat voelt goed voor jou? Niet zozeer wat zeggen anderen dat goed is voor jou.


ZWIER

En wat heeft zwier met verzachten te maken, zal je denken, of met zelfzorg? 
Met zwier bedoel ik blijdschap, plezier, genieten, bewegen, sensualiteit, levenskunst… 
Juist vanuit een passende zelfzorg kan je weer stralen en genieten, met een zachte, open blik en lichtjes in de ogen.


°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°